söndag 6 oktober 2013

Sugen på att baka igen

Det var ett tag sen jag bakade något och efter att ha lyssnat på P1s program "Meny" blev jag supersugen på att baka bröd. De hade gjort ett reportage med Martin "Pain de Martin" Johansson och pratade om surdegsbröd och brödbakning "in general" faktiskt. Genast plockade jag fram min brödbok av Martin (enklare bröd) och kikade vad jag kunde tänkas baka.

De flesta hade nog en vetedeg på jäsning i fredags, om man inte valde att köpa färdiga kanelbullar. Jag köpte oss kanelbulle och satte istället en kaffekavrings-deg i fredagsmorse innan jag gav mig av till stan. Hade visserligen inte rågsikt hemma upptäckte jag alldeles för sent så det fick bli ett grovt rågmjöl istället, som i sin tur genererade att brödet kanske inte riktigt reste på sig och blev så där fluffigt som man vill ha bröd.
Men gott blev det ändå tycker jag och jag kommer absolut att baka det igen, fast med rätt mjölsort. ;)Kaffekavring

1dl varmt kaffe
1dl rågkross
1tsk jäst
2dl kallt vatten
3/4dl brödsirap
6,5dl rågsikt
1,5tsk salt
 
På morgonen.
Häll kaffet över krosset och låt stå i 15 minuter. Lös upp jästen i skållningen och vattnet och blanda sedan i övriga ingredienser. Rör ihop till en deg, täck bunken och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.
 
På kvällen.
Smöra en brödform och skrapa ner degen med en slickepott. Platta till degen en aning och låt jäsa ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250grader med ett galler strax under mitten.
Sätt in brödet, dra ner värmen till 225grader och låt stå ca 45minuter. Brödet är klart när innertemperaturen är 98grader. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler. Brödet smakar bäst om det får mogna över natten innan du skär i det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar