onsdag 11 september 2013

Äppelkladdkaka

Vad hör hösten till? Äpplen helt klart och jag älskar äpplen i bakverk. Äppelpaj, och äppelkaka - listan kan göras lång. 
Däremot bakade min far en kaka med äpplen som jag inte gillade, den var inte god och han envisades med att göra den. Kanske gör att han fick ha den ifred. ;)
Jaja, åter till kakan blogginlägget gäller. 

Tidningen Hembakat hade en artikel om äpplen och hade ett recept till en äppelkladdkaka. Vad kan gå fel? Äpplen och kladdkaka?!? 
Men eftersom jag kan tycka att muffinsformar är lättare att handskas med fick det bli äppelkladdkakemuffins. ;)

Äppelkladdkaka
200g smör
3 ägg
4 ½ dl strösocker
3 3/4 dl mjöl
1½ tsk vaniljsocker
2-3 äpplen
 
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och socker, tillsätt det smälta varma smöret.
Tillsätt mjöl, vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet. Skala och riv äpplena och blanda ner.

Alternativ springform
Häll i en smord form, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Kakan ska vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar.
Låt kallna innan servering! 

Alternativ muffinsform
Fyll formarna till 2/3, grädda i samma gradantal i ungefär samma tid. Känn med sticka, de får ju gärna vara kladdiga men inte lösa. 
Låt svalna innan servering! 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar