söndag 24 mars 2013

Prinsesstårte-cupcake

När Lokförarn säger till "11-kaffet" att det vore ju gott med en prinsessbakelse går ju min hjärna igång.

Har jag grejer hemma? Ska jag överraska med små cupcakes med prinsesstårte-tema?

Självklart tänker jag då! ;)

Grundrecept till muffins (taget ur Leila Lindholms bakbok A piece of cake)
12 st
100g smör
2st ekologiska ägg
1.5dl strösocker
1tsk vaniljsocker
2dl ekologisk mjölk
1st citron, skalet
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 nypa salt

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins. 2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
6. Fyll dina muffins med valfri fyllning
7. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)
 
Jag gjorde en tredjedelssats eftersom jag inte var intresserad av att ha extra muffins över hemma. Valde att grädda i små portionsformar från IKEA istället för i pappersformar.
 
 
Jag hade heller ingen sylt hemma (trodde jag) så jag plockade fram blåbär ur frysen och kokade en snabbsylt med vaniljstång. Recept kan ni finna HÄR. Jag var "lat" och gjorde vaniljkräm på vanlig pulvermarsán.
När kakan svalnat, skar jag bort den del på muffinsen som var toppig och sen delade resten i tre lager. I nedersta lagret blev det blåbärsylt och andra lagret marsánkräm. Smeta vispgrädde runt innan jag kavlade grön marsipan tunt och la över. Klippte ut en krona ur ett papper och pudrade florsocker så det blev en krona på marsipanen.
 
Och vet ni vad, Lokförarn blev nöjd och överraskad vid kaffet när jag serverade de små söta tårtorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar