söndag 10 februari 2013

Gelehallon-hjärtan

Gillar du gelehjärtan? Då tycker jag du ska testa att göra egna, så mycket godare och med mycket mera smak.

Gelehallon-hjärtan
ca 30st

10 gelatinblad
200gram hallon (100gram hallonpuré)
2.5 dl strösocker
knappt 1 dl vatten
0.5dl it sirap (75gram)
1 tsk citronsyra

dekoration:
socker

tillbehör:
termometer
silikonformar eller små aluminiumformar
matolja

Så här gör du:
Pensla formarna med ett tunt lager olja.
Jag hade varken formar eller matolja så jag valde att göra i en brödform och sen stansa ut små hjärtan. Jag hade heller ingen matolja utan en olivolja smaksatt med citron som jag använde.

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Under tiden kan du passera hallonen genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp 100gram slät hallonpuré.
Koka socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirapen och koka på hög värme till 150grader. Rör inte för mycket i kastrullen för att slippa sockerkristaller. Min smet räckte med att värmas upp till 130grader, vid 150 brändes den vid.
Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt hallonpurén. Låt bladningen värmas upp till 125grader på medelvärme. Rör om lite då och då.
Ta upp gelatinbladen och skaka av vattnet, rör ner dem i hallon och sockerblandningen och tillsätt citronsyran. Ta bort kastrullen från plattan och låt bladningen svalna av till ca 55grader i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden. Häll över hallonröran i en kanna och fördela smeten i formarna.
Jag hällde smeten i en brödform med bakplåtspapper som jag smort med citronolivolja. Sen stansade jag ut små hjärtan med ett pepparkaksmått.
Låt hjärtana stå i rumstemperatur och stelna i formarna.
Lossa hjärtana ur formarna, torka ev bort överflödig olja och rulla dem i strösocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar